smörsoppens

Senaste inläggen

Av Siw - 7 februari 2012 17:13

Länge sedan ni hörde något i från mig! Men jag har varit på semester, 2 underbara veckor i ett soligt och varmt Thailand.

Men innan vi åkte så firade vi Judiths 1-års dag! Tänk att lilla skruttan redan är 1 år   

 
Tårta är smaskens!
Jag sydde bl.a en klänning med randiga tights till henne och så fick hon ett prinsesstält som hon först tyckte var lite läskigt att gå in i, men sedan busade hon i det och lekte titt ut!

Här provar hon klänningen & byxorna, passade perfekt. 
Dagen efter Juttans födelsedag så bar det av till Arlanda, Susanne , Janne, Tomas och jag. För Tomas och mig var det 6:e resan till Thailand men för Susanne och Janne var det första gången. Och jag tror inte de blev besvikna utan snarare att det gav mersmak.
Inga förseningar på flyget så vi landade på Phukets flygplats strax efter lunch och det är så härligt när man kommer ut ifrån transithallen och känner den tropiska värmen slå emot en. För 3:e gången hade vi bokat hotell i Khao Lak, samma hotell som förut. Royal Bangsak Beach Resort    ett hotell som ligger ca 15 km i från själva Khao Lak mitt ute på landet med bara djungel runt omkring. Lugnt och skönt, passar oss perfekt. Vill man ha lite liv och rörelse är det bara att ta en taxi och åka in till Khao Lak eller till den lokala marknaden i Bang Niang.
 
Det här är stranden nedanför hotellet, ingen trängsel som ni ser, stora vågor och varmt i vattnet.

Det bodde en hundmamma på stranden som hade 5 valpar när vi kom, men det blev bara 4 valpar kvar. Det här är en av valparna, de var så söta och tillgivna. Förstår att många vill ta med sig hundar hem. Många hundar bodde det på stranden och det var verkligen roligt att studera deras kroppsspråk när de träffades. Man kunde verkligen se vilka lagar och regler som gällde i flockarna.

Vi var ute och red på elefanter en dag, en tur i djungeln och så tittade vi på ett vattenfall.
 

De är verkligen imponerande stora, men var otroligt snälla.
 
Gummiplantager finns det gott om i Thailand, varje morgon går de runt och tömmer ut gummit som rinner ner i en kopp och så gör de mattor av det som sedan förädlas till olika gummiprodukter. Ett riktigt slitgöra.

Vi var också och tittade på "The fishermans boat"  en av båtarna som flyttades 2 km upp på land när Tsunamin var 2004.

På marknaden i Bang Niang köpte vi bl. a. grillade kycklingdelar, de var så spicy och goda. Tyvärr går tiden alldeles för fort när man är borta och snart var det dags för hemfärd. Det var ett kallt Arlanda som väntade på oss när vi kom hem, nästan så man vill vända tillbaka direkt.
Jag vill tacka våra hundvakter, hus och blomvakter utan er hade vi inte kunnat åka  
      
Här är lite kläder som jag sytt till Livia som tack för att familjen tog hand om Flingan!
    
Det här är ljuslyktor som jag jag sytt på min brodermaskin i FSL (free standing lace)  de var till mina övriga hund och blomvakter.

 

Avslutar med en bild på den vackra Dendrobium Kingianum som blommat hos mig med underbar doft!               
  

ANNONS
Av Siw - 4 januari 2012 12:05

Ja, nu har både julen och nyåret passerat! Nyåret med en vilt skjutande! Fattar inte att folk ska behöva skjuta så infernalisk mycket, när det skrämmer både djur och människor!
Vi hade i alla fall en trevlig jul när alla var hemma här hos oss på julafton. Mycket paket blev det, mest till de två små förstås.

Judith och Tuva  väntar på att få öppna paket. Någon tomte tyckte inte Tuva var nödvändigt så det skippade vi i år, finns ju ingen anledning till att skrämma upp barnen om de inte tycker det är roligt.
Jag sydde ju en del grejor som blev till julklappar så nu kommer det bara en massa bilder.


En klänning i storlek 92, det var röda tights till också, men de kom inte med på bild.
     

2 tröjor till 2 killar i samma storlek, tyget är härligt mjuk interlock det fick bli enfärgade ärmar till.

Tröja i stolek 80 i bomullsjersey med söta apor på.

Mamma & Pappa mössor!

mera mössor med initialer på.

Och ändå mera mössor.  


Klänningar med tillhörande tights till 2 små tjejer.

Ett par muddbyxor i storlek 98.

En klänning i i det fina uggletyget med bruna tights i storlek 80.

Body i samma tyg men med velourbyxor till i storlek 74.


Ett par hundhalsband blev det också, det här till en liten Border kille.
   
Och ett till en hund som heter Mio, här fick jag lite hjärnsläpp och sydde först ett halsband med namnet Moa, fattar inte hur jag kunde få Mio till Moa!


Så är det någon som har en hund med halsmått 50 cm så finns det ett halsband här till salu.

Singoalla klänningar till kusinerna i Tinker Bell mönstrat tyg.

blev en hel del bilder, nu ska jag försöka kurera min förkylning som slog till i går så jag blir frisk tills vi ska på semester!
 

  
                       

   


ANNONS
Av Siw - 13 december 2011 20:36

Tänk vad fort 3 år går, tyckte inte det var längesedan det var 10 dec. 2008 och Tuva föddes och nu har hon firat sin 3-års dag.
  

Tuva blåser ut ljusen på sin prinsesstårta!
Så klart hade jag sytt en prinsessklänning till Tuva!

Lite lång blev den, men med prisesskor på så går det nog.
 
Klänning i Znooks snurriga sniglar med tights till fick hon också, och så en pyjamas med Hello Kitty mönster.

Judith fick en lite förtidig julklapp som jag sytt!


En hängselkjol med tillhörande hårband i mjuk skön velour i från Stömming.
 

Några flera nappband med namn på har det också sytts.

Ett hundhalsband till en liten Sheltie pojke!

Julklapp till en liten Maja, hoppas hon inte tittar på bloggen.
Måste visa mina fina orkideér som blommar nu,

Den här  Dendrobien har jag drivit upp i från en flaskplanta som är köpt i Thailand och blommar för första gången.

Den här Cattleyan doftar underbart, borde varit röd tycker jag för den har tydligen bestämt sig för att blomma till jul varje år. 


         
      

      

Av Siw - 8 december 2011 20:15

Jag fortsatte lite till i gårkväll med väskan. Klippte till handtagen i det 2½ cm breda bandet.


Smälte ned kanterna så det inte ska rispa upp sig, för det gör det väldigt lätt. Det är bara att dra bandet genom lågan lite snabbt, sedan har jag en blöt disktrasa beredd att torka kanten med. Ta inte i det för det blir jättevarmt när polyestern eller nylonet vad man nu har smälter.
Klippte till passpoalbanden också och drog ut snodden en bit på varje sida och klippte av, så det inte skulle bli så tjockt i ändarna.

Nu använde jag min passpoalpressarfot, det är en skåra i den där passpoalen löper så blir det rakt och fint när man syr. 

 
Jag sydde fast passpoalbanden över hanttagen som jag redan hade sytt fast enligt markeringen som var på mönstret. Jag mätte dragkedjan så den blev lagom lång och sydde dit de små bitarna en i varje ände. Sedan sydde jag dit dragkedjan.
Jag fick inte dragkedjan som jag ville ha den, det var tjockt precis vid handtagen så pressarfoten gled åt sidan då tog jag kväller!


På förmiddagen i dag var det bara till att plocka fram Herr Sprätt och sprätta bort dragkedjan och börja om från början igen.

När jag väl fått dit dragkedjan så jag var något så när nöjd, det var inte helt lätt kan jag meddela, då sydde jag på foderdelarna ett åt vart håll. Men innan dess så tyckte jag det var läge till att byta nål, jag satte dit en jeansnål nr 90 för det blev ganska tjockt att sy genom alla lager.Båda fodersidorna är ditsydda.  


Sedan pressade jag ner sömmarna vid dragjedjan påde ifrån rätsidan och avigsidan.


Jag gjorde en stickning i från rätsidan så att sömnsmånerna skulle hållas ner bättre.


Nästa moment var att sy ihop väskan, yttertyget mot yttertyg och foder mot foder, man får inte glömma lämna ett vändningshål i foderdelen och inte heller glömma att öppna dragkedjan, annars kan man inte vända väskan.

Sedan var det dags att pressa isär sömmarna, här kom ärmbrädan väl till pass.
Det sista som syddes ihop var hörnen, nu blev det spännande för nu var det dag för vändning!

Herregud vad jag krånglade, hade ju inte gjort så stort vändningshål precis, men ut lyckades jag få den.

Tam Tam Da! En väska!
Ja, den var ju inte riktigt klar för axelbandet skulle också sys. Jag klippte bandet 125 cm och brände av ändarna. Sedan klippte jag till remsan av tyget som skulle sys på och pressade in sömsmånerna.

Istället för att nåla på bandet så använde jag temporärt lim, kanon bra! Sydde fast bandet och även krokarna.
Nu äntligen var väska färdig!

Så här blev den när den är uppfälld! 

Och så här nerfälld.
Jag blev jättenöjd med den och kommer säkert sy någon mera framöver, men inte innan jul. Nu ska jag följa de andra ca 50 tjejerna för att se hur deras väskor blir. Meningen var ju att det här projektet skulle vara några veckor framåt, men jag kände att jag hade inte den tiden och jag vill gärna göra klart ett projekt innan jag börjar på nästa!                                 

      

Av Siw - 7 december 2011 20:16

I dag har det inte blivit så mycket sytt på väskan har gjort lite annat i stället. Men det här har jag gjort.

Innerfickan, den var inte så svår. först fållade jag överkanten jag gjorde det även med nederkanten även i fall det stod att man inte skulle göra det så är jag allergisk mot när tyget börjar repa upp sig och släpper trådar. Sedan skulle man göra ett veck på den fickan som var längst till vänster. Man syr upp någon cm i nederkanten sedan nålade jag vecket i överkanten. När man sydde på fickan på fodret så skulle man inte sy hela vägen längst ner, lite konstigt kan man tycka men jag gjorde som det stod så får vi se hur det blir. Stoppar man några saker i så åker de ju ur.
Nä, när jag tänker efter så syr jag nog i hop fickan längst ner också. Lämnar bara öppet på vänster ficka så vecket fyller sin funktion om man ska ha en flaska där.

Sedan var det dags att sätta fast det stadiga bandet som ska göra att väskan viks där. Jag hade inte den sorten det stod i mönstret utan tog ett sådant band som man använder i linningar till byxer och kjolar, det är väldigt stelt och bra. Jag nålade fast det ca 18 cm ner i från överkanten.

Innan jag sydde fast det så kontrollerade jag att det satt i rätt höjd mot fickorna på det andra stycket.

När bandet var fastsatt så var det dags för ringarna som skulle sys fast i de små banden. Här måste jag ifrågasätta konstruktören av mönstret. De små banden skulle klippas på skrådden på tyget och så gjorde jag också, men av vilken anledning undrar jag, för med tyg på den ledden så kommer banden att töja sig. Det är inte så smart. Om jag syr någon mer väska i från det här mönstret så blir det ändring på den detaljen.
Ja, mer har jag inte gjort på väskan, men kanske ska ta en timme till vid symaskinen.


 Jag har broderat färdigt en tomte i FSL (Free standig lace), började med den i går det tog ganska många timmar att sy den. Den är sydd med över 160.000 stygn. Det går åt lite tråd till den.

Den är nästan 30 cm hög och här ligger den på tork. Jag ska ha den hängandes i köksfönstret är det tänkt. 

   

   Av Siw - 6 december 2011 17:21

Jag är inget för att sy sakta utan har jag börjat att sy så håller jag på, får verkligen behärska mig för att inte göra klart väskan på en gång. Men det tar ju lite tid att fota mellan varven.
I dag har jag sytt de båda fickorna som är på utsidan av väska, ja så är det ju en liten ficka inne i den stora ficka också, men den är inte så avancerad att göra.
 

Jag började med att  sy dit den lilla mobilfickan på den stora fickan det var ju inga konstigheter.
Sedan markerade jag var dragkjedjan skulle sitta på den stora fickpåsen och tog ut mitten på väskan och mitten på fickan.

Lade fickpåsen räta mot rät på tyget. Nålade ordentligt och sydde runt enl. markeringen. Jag tycker det var lite för brett emellan sömmarna till min 4 mm  dragkedja. Passar nog bäst med 6 mm.
   

När markering var sydd klippte jag upp i mitten, här måste man vara noga med att klippa ända ut i hörnen (där saxspetsen ligger) för annars får man rynkor på tyget.

Sedan vänder man fickpåsen genom hålet och syr på dragkedjan. Här märkte jag att fleece blir väldigt tjockt när man ska sy dragkedjan, så filt är nog att föredra. Fickpåsen sys ihop med bara fodret så att det inte syns på framsidan av väskan sedan.

Här är den stora fickan färdig och man ser mobilfickan innuti.
   
Sedan var det den lilla fickan, här gör man lika dant som på den stora fickan. På mönstret står det nyckelficka och det räcker den säkert till för, men lite bredare hade inte gjort någonting. Knappt man får ner fingrarna i det lilla hålet.

Eftersom jag tyckte det blev för tjockt när man skulle sy på dragkedjan på den stora fickan så klippte jag rent fodret innan jag vände och sydde på dragkedjan på den lilla fickan. Den här fickan går ju både uppåt och neråt så att säga beroende på om man viker väska eller inte så den sys fast med dragkedjan i mitten på fickan och här skulle man sy rakt igenom yttertyget också. Då ligger fickan stadigt fast.

Här är båda fickorna färdiga.


Sammanfattning av dagens sömnad och att tänka på till nästa väska:
Tunnare foder än den fleece jag använde är bättre.
Sy smalare öppning till dragkedjan eller använd 6 mm bred dragkedja.
Klipp bort sömnsmånen på fodret intill ficköppningen så blir det lättare att sy fast dragkedjan.
Gör hålet till nyckelfickan lite bredare.


I morgon får det bli fickan på insidan av väskan.  


Av Siw - 5 december 2011 19:08

  
Vad är då det? Karin gick ut på sin blogg och frågade om några ville hänga på en "sew along" det är alltså som en syjunta fast online. Vi skulle sy en väska! Jag och en hel massa tjejer hakade på. En facebook grupp bildades och nu tjattras det hej villt om tyger, band och hakar. Tanken är att väskan ska vara klar till jul och Karin kommer hålla i det hela och dokumentera på sin blogg. Men alla syr i sin egen takt.
Modellen som bestämdes  ser ut så här:

Väskan heter "Suit Yourself" och kommer från Studio Cherie, var och en köpte ett eget mönster men Karin hade ordnat så vi fick rabatt på det.
Jag ska försöka dokumentera min väska så ni kan följa den:
Det första var ju att beställa hem mönstret och skriva ut, det kom i PDF format. Väldigt smidigt.

Sedan var det dags att klippa och klistra, många sidor var det som skulle sammanfogas.

Sedan var det dags att bestämma tyg och se till att alla tillbehör som remmar, hakar, dragkedjor, foder mm fanns hemma. jag tror jag har allt som behövs.
Jag valde att använda samma tyg till hela väskan och tyget jag valde blev ett 70-tals retrotyg som jag fått.

 

Ja, lite tantvarning över det kanske, men jag gillar det. Här har jag klippt ut alla delar som ska vara till själva väskan i yttertyget.

Till mellanlägg skulle man egentligen ha filt, men jag hade inte så det räckte hemma så jag tog fleece i stället.

    
 Eftersom fleece är lite töjbart så pressade jag på solidott på fleecen så vet jag att den håller formen och det är inte lika stelt som vanlig vliseline och väskan ska ju vara lite mjuk så den kan vikas. till foder tog jag ett chintzat bomullstyg, det är lite glatt på ytan tror det håller smutsen borta lite längre.
Ja, så här långt har jag kommit och fortsättning följer......


 

Av Siw - 29 november 2011 11:37

Precis vad rubriken säger så har jag fått betalt för förmånen att få rå om Juttan   , inte dåligt! Fast jag tror att Jessica har lite baktanke med presenten också  .
Men innan jag visar vad jag fick så läs den här tavlan som en annan "sytokig" hittade i skyltfönstret till en tygaffär!

  Här kommer då mina presenter!
   


 Inte dåligt väl? Det ska bli mycket fint av de här. Tror att Tuva   kommer gilla ett och annat av de här tygerna!
Jag har sytt en del julklappar som inte får visas ännu, de kommer efter jul! Men något annat har jag väl åstadkommit sedan sist.

Det här är förstås en julklapp till en musikälskande tjej, men hon läser med all sannolikhet inte min blogg.

En tomtefar har det blivit, han ska få en fru också om jag hinner! Visst är han söt?


Judith har blivit 10 månader springer för fullt och 1:a advent dök första tanden upp och då hade hon på sig den här klänningen som mormor sytt med tillhörande röda tights.

 
  Hon var så fin i det.
Har haft besök av en valpköpare som behövde trimma av sin hund och då fick jag en chokladkartong, som försvann i ett nafs, ja tomas hjälpte nog till lite grann tror jag! Och så fick jag fina rosor, men är man en sann sytok när man blir lika glad för cellofanet som är runt blommorna? Tackar inte för blommorna utan utbrister "vad bra, nytt cellofan! precis vad jag behöver"   Hmn får nog börja tänka lite!
 
Vad ska jag med cellofan till då? Jo det är prassel i t.ex de här

  Det Här är "Pillerina" och har prassel i händerna. 35 cm hög och mysig för små att gosa med.
 Har provat att brodera lite Lace. Det är fristående broderier som man broderar på ett särskillt underlägg som sedan sköljs bort.

De här är stjärnor som kan hängas upp antingen i granen eller i fönstret. De här 5 broderierna består av nästan 49000 stygn. Tog en stund att göra, tur jag har en bra maskin som sköter sig själv     
Har broderat ett nappband också. Ja, gjorde ett till Judith också men det glömde jag fota.

   
Ja, det är lite vad jag sysslat med sista tiden, vad har ni gjort?         

   
        

Presentation

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
<<< Februari 2016
>>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ smörsoppens med Blogkeen
Följ smörsoppens med Bloglovin'

Bloggar jag gillar


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se